Zajímá vás, jak se dívá TČM na pití alkoholu?

Zajímá vás, jak se dívá TČM na pití alkoholu?

Že v nepřiměřeném množství alkohol škodí, o tom není třeba diskutovat. Že se může alkohol stát naopak i lékem, svědčí například jeho užívání pro macerování bylin ke zvýšení jejich účinku. Z pohledu čínské medicíny patří alkohol mezi teplé látky – při pití zahřívá, a to jak krátkodobě, tak dlouhodobě. Mezi jeho účinky patří rozšiřování cév (a tedy podpora krevního oběhu), zahánění chladu, stimulace chuti k jídlu a trávení a zvyšování účinku léků, které jsou v něm obsaženy. A jak říká bylinkář Li Shizhen ze 16. Století: „posiluje ducha…rozptyluje starosti a plaší chmury“. Sklenička s přáteli může být silným prostředkem na zlepšení nálady.

Malé množství se považuje za obzvlášť dobré pro osoby, které trpí pocitem chladu a mají špatný krevní oběh (proto se starým lidem doporučuje dávat si jednoho panáka tvrdého alkoholu denně). Může také pomáhat lidem s nedostatkem chuti k jídlu (alkohol se již dlouho používá jako digestivum). Vzhledem k jeho schopnosti zahřívat ale může škodit osobám, které trpí vnitřním žárem (mají pocity horka, žízně, červený obličej, červený jazyk, často žlutý nebo hnědý povlak jazyka, tmavou moč a podobně). A čínská medicína se samozřejmě vždy vyjadřovala jasně o nebezpečí, které hrozí všem při nadměrném pití.

A jak rozlišit, jaká míra je vhodná právě pro nás? Tak jako u všech aspektů lidského chování je velmi důležité se dobře pozorovat, protože je zřejmé, že existují podstatné individuální rozdíly v reakci lidí na alkohol. Musíme pozorně sledovat, jak na nás působí v době, kdy ho pijeme, i po několik následujících dní. Pokud se kvůli němu necítíme dobře, zejména druhý den i po vypití malého množství, bude nejspíš rozumné se mu vyhýbat, přestože si naši přátelé jeho pití užívají a zdá se, že na ně tak špatně nepůsobí.

Někdy to může být těžké. Při jeho pití se cítíme dobře, minimálně v danou chvíli, ale musíme být schopni poměřit současné potěšení a budoucí problémy, například ve formě výčitek ohledně alkoholem ovlivněného chování, nepříjemných pocitů z kocoviny, dopadu na jiné pozitivní zvyky jako časné vstávání a ranní cvičení a podobně.

Když budeme znát klady a zápory pití a budeme věnovat pozornost tomu, jak ovlivňuje náš duševní, emoční a fyzický stav, můžeme se s ním naučit moudře zacházet.

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

Comments are closed.

TerapieTCM.cz - Radka Halamková, Dis. © 2017-2022 Všechna práva vyhrazena.
S láskou vyrobeno pro sestřičku od Allodium.eu Běží na Wordpress
WordPress