Jak se vyzbrojit pro nadcházející chladné období?

Jak se vyzbrojit pro nadcházející chladné období?

Jste-li vy nebo vaše ratolesti na podzim a v zimě často nachlazení, máte-li rýmu, kašel a další projevy, které nachlazení a podobné neduhy provázejí, je právě nejvyšší čas na PODPORU IMUNITY!

Tu je potřeba budovat už v období, kdy nedochází k těmto nemocem tak často. Ideální je začít alespoň 1 měsíc před prvním chladným obdobím, ale raději ještě dříve -obranyschopnou armádu nevytvoříme za týden.

Co pro prevenci můžete udělat sami?

V první řadě je důležité si uvědomit, že jsme součástí makrokosmu a vše co se děje venku, má vliv i na naše vnitřní pochody. Proto je potřeba přizpůsobit naše konání vnějším okolnostem dle ročních období (jak žít v souladu s jednotlivými ročními obdobími se dozvíte zde na mém blogu v kapitolách Učení o pěti prvcích a v článku Jak si udržet sílu a radost na podzim a v zimě).

Vliv na naši obranyschopnost má samozřejmě i náš jídelníček (najdete také v Učení o pěti prvcích) a všeobecná duševní pohoda. Je také potřeba naučit se naslouchat vlastnímu tělu, které nás vždy včas upozorní pomocí různých, někdy i malých neduhů, co je potřeba harmonizovat a jak. Jen se musíme zastavit a otevřít se samoozdravným mechanismům našeho těla. Než se však naučíme našemu tělu naslouchat a věřit jeho signálům, chce to jistou dávku času a trpělivosti.

Pro případ, že cítíme první příznaky nachlazení, je potřeba okamžitě přizpůsobit jídelníček – odlehčit stravu, vynechat mléčné výrobky, sladkosti, smažená jídla, samozřejmě alkohol. Lidé se silnou konstitucí mohou zkusit i půst – jistě znáte ten pocit, když vám není dobře a nechce se vám ani jíst –to je součást samoozdravných schopností těla.

Vhodné je také vytvořit si pro takové případy domácí lékárničku. V té můžete mít tzv. wany, což jsou bylinné extrakty ve formě kuliček, které jsou v dnešní době považovány za zlatý standard čínské fytoterapie ve většině zemí celého světa. Sehnat je můžete na https://eshop.tcmbohemia.cz/ nebo u nás v Přílepské ordinaci (https://www.prilepska-ordinace.com/ ).

Při prvních příznacích nachlazení doporučuji mít po ruce Skořicovníkovou směs (wan. č 008). Pro ucpané dutiny a bolesti hlavy doporučuji směs Průsmyk větrné hory (č. 004), se kterou mám výborné zkušenosti při zastydlé rýmě.

U těchto směsí je však velice důležité zůstat doma, v teple, nevycházet ven a vyhýbat se vnějším škodlivinám (vítr, chlad, vlhko), které by skrze póry (které směsi otevírají, aby se škodlivina vyloučila) mohly opět vniknout do našeho těla. To by byla pozvánka pro závažnější chorobu!

Při vodnaté neustávající rýmě je nejlepší použít Vyvanutí dračí jeskyně (č. 007). V momentě, kdy se chlad v těle přetransformuje v horko a je postižena oblast krku (zduřené lymfatické uzliny, bolesti v krku, horečka se zimnicí, atd.) je ideální podat směs Chlad ranní mlhy (č. 002).

Směsi lze i kombinovat dle návodu na webových stránkách tcmbohemia.cz.

Pro podporu imunity použijte směs Odolnost ebenového větrolamu (č. 142),která je určena k posílení „obranné energie“, chránící organizmus před vpádem vnějších škodlivin. Jak jsem již psala, je potřeba začít s užíváním směsi dříve, než přijdou první změny počasí!

Výborným pomocníkem je také moxa – tyčinka z pelyňkového vlákna, která se nechá doutnat, a tím vyvíjí sálavé teplo, které prostupuje tělem do hloubky, vstupuje přes konkrétní body do akupunkturních drah, kde doplňuje energii, podporuje oběh, rozhání chlad a chladové bolesti. Používá se spíše jako preventivní opatření, ale lze použít i u akutních stavů. Více zde https://www.terapietcm.cz/masaze/ .

Když nevíte jak na to…

Obranyschopnost našeho těla může být oslabená z více příčin a někdy univerzální směs na podporu imunity nestačí. Každý jsme originál a za různých okolností reagujeme jinak.

Pokud byste měli raději průvodce, který vám poradí například se změnou  jídelníčku nebo s postupy, které budou navrženy přímo pro vás tak, abyste šli terapii naproti (například cvičení, správné návyky, náležitý denní režim atd.), objednejte se ke mně na diagnostiku dle metod TČM.

Společně můžeme vytvořit jak krátkodobý (pro občasné nachlazení), tak i dlouhodobý plán (pokud se takové stavy opakují každoročně a často) uzpůsobený právě vašim potřebám. Součástí terapie jsou pak samozřejmě bylinné doplňky „šité“ na míru a další postupy TČM vybrané v závislosti na potřebách a možnostech jedince.

Přeji vám krásný zbytek léta a radostný vstup do nadcházejícího období!

Objednat se můžete přes kontaktní formulář nebo na telefonu/emailu (https://www.terapietcm.cz/ordinace-kontakt/ ).

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

Comments are closed.

TerapieTCM.cz - Radka Halamková, Dis. © 2017-2022 Všechna práva vyhrazena.
S láskou vyrobeno pro sestřičku od Allodium.eu Běží na Wordpress
WordPress