Učení o pěti prvcích – OHEŇ

Učení o pěti prvcích – OHEŇ

Protože je dnes letní slunovrat a první letní den (i když biologické léto začalo už před více než 14ti dny), ráda bych Vám sdělila několik základních informací o prvku OHEŇ, který je dle tradiční čínské medicíny s létem spojený.

Ročním obdobím ohně je LÉTO, přináleží mu jižní světová strana a projevem podnebí je HORKO. Vlastností ohně je, že je horký a šlehá nahoru, jeho funkcí je ohřívat a vysušovat. Oheň souvisí se vším co je horké povahy a stoupá vzhůru. Ve fázi cyklu proměn představuje dorůstání, nárůst.

Náleží mu RUDÁ barva. Chuť „ohně“ je HOŘKÁ, ze zvířat je s ním spojena ovce a ze zrnovin proso.

Orgánem, který je v zastoupení prvku ohně je SRDCE. Letní Qi (nebo Qi jihu) vniká do srdce a vychází ušima, její esence se uchovává v srdci a proto se nemocí jí způsobené odrážejí na pěti orgánech Zang (pět hlavních orgánů – srdce, plíce, játra, ledviny a slezina) – jelikož srdce je vládcem všech Zangů.

Nemoci způsobené letní Qi se poznají na cévách. Srdce nejen že řídí krev a cévy, ale také ducha Shen.

Srdce má na starosti krev, jak ve smyslu ovlivňování kvality a cirkulace krevní tekutiny, tak i co se týká ovlivnění a kvality stavu celého systému drah krevního oběhu, tj. tepen, žil a vlásečnic – tzv. „skladišť krve“. Srdce dopravuje krev – rozhání ji pomocí Qi po celém těle – a tím umožňuje, aby se výživa v ní obsažená dostávala do všech míst – k orgánům, měkkým tkáním, kostem, pokožce atd.

Srdce také rodí krev – proces rození čili vytváření a doplňování krve probíhá podle tčm tak, že slezina produkuje trávením potravy esenci, kterou dopravuje do plic, kde je promíchávána s čistou Qi přijímanou ze vzduchu plícemi a následně vstupuje do srdce. V něm se přimíchává do krve, doplňuje ji a proměňuje se v ní.

Zdravé srdce se projevuje zdravou červenou barvou tváře a pravidelným, přiměřeně silným pulzem. Trpí-li naopak srdce nedostatkem Qi a tzv. „prázdnotou krve“, tvář je pobledlá, jakoby bez barvy a pulz je slabý a jemný; při srážení krve a blokování žil se objevuje popelavá tvář, modrofialová barva jazyka i rtů a dusivý pocit nebo bodavá bolest v oblasti srdce.

Jak už bylo řečeno, srdce řídí také našeho ducha Shen – vedle „srdce z krve a masa“ totiž čínská medicína rozpoznává i srdce duševní resp. duchovní. Duchovní srdce se považuje za sídlo psychicky, vědomí. Vědomí či duch se dle taoistů projevuje ve dvou kvalitativně odlišných úrovních. Ve své vyšší a původní kvalitě je všeprostupující kosmickou silou, jež existuje už od počátku světa.

Duch, vědomí, o němž se mluví v tčm, nazývají taoisté „poznávající duch“ – ten představuje nižší projev kosmického ducha Shen vtělený v člověku, tj. naše běžné vědomí, psychiku. Tento poznávající duch je usídlen v srdci a odtud vládne ostatním orgánům i celému tělu – jako CÍSAŘ na čínském císařském dvoře.

Emočním aspektem srdce je RADOST. Její nadměrnost anebo naopak nedostatek odrážějí stav Qi sdce. Při prázdnotě Qi se dostavuje smutek, melancholie, čímž se srdce jakoby uzavírá do sebe a brání dalšímu výdeji své energie. Opačný případ – přeplněnost srdeční Qi – podněcuje radost, rozjásanost, což jsou odstředivé yangové emoce, s jejichž pomocí srdce vyzařuje ze sebe nadbytečnou energii. Ani jeden z těchto projevů by neměl být extrémní ani dlouhodobý či častý,neboť jinak porušují harmonii srdce a stávají se tak příčinami budoucích onemocnění. Na srdce obdobně působí i ostatní emoce, jelikož v srdci sídlí duch člověka Shen, do něhož se promítají všechna citová hnutí. Nevyrovnaný duševní život tudíž nejvíce postihuje právě tento orgán.

Vzhledem k uvedené charakteristice je srdce v jistém smyslu nejdůležitějším orgánem lidského těla a plní v něm více úkolů. K jeho soustavě v rámci organismu patří také tenké střevo, cévy, tvář a jazyk.

Abychom srdce podpořili a zajistili jeho harmonické fungování v tomto letním období je dobré jíst šťavnatá, vodnatá jídla, která ochlazují – zeleninu, mungo fazole, obiloviny, které nás chrání před horkem.

Strava by všeobecně měla být lehčí, svěží, může být i syrová, pokud není oslabená slezina (únava, únava po jídle, bledost, kašovitá stolice, přemítání atd.). Měli bychom ubrat minerály, nepít během jídla, ale pít dostatečně podle toho, jak si řekne naše tělo. Doporučuje se vše, co chladí – například pšeničné klíčky, pšenice, červená řepa, vodní meloun, adzuki, mungo atd.

Naopak se nedoporučuje grilované maso – letní období, období prvku oheň, je totiž samo o sobě yangové, maso je yangové a grilováním přidáváme yang další – chceme-li grilovat, alespoň v pozdější denní době, kdy je yinová část dne – raději tedy k večeru, když je chladněji, než v poledne.

Jak jsme si říkali u prvku dřeva, jarní Qi vystupovala ze země na povrch. Letní Qi už je na povrchu plně projevená – stejně tak bychom se měli projevovat v letním období i my. Měli bychom být více venku, sportovat, trávit více času v příjemném kolektivu, radovat se ze života a krásné letní energie.

Přeji Vám příjemné léto a dobrou náladu u letních radovánek!

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

Comments are closed.

TerapieTCM.cz - Radka Halamková, Dis. © 2017-2022 Všechna práva vyhrazena.
S láskou vyrobeno pro sestřičku od Allodium.eu Běží na Wordpress
WordPress