Učení o pěti prvcích – DŘEVO

Učení o pěti prvcích – DŘEVO

Jistě se všichni shodneme, že to tak venku zatím nevypadá, nicméně přišlo období jara a s ním podle tradiční čínské medicíny opět vystupuje z hlubin země, kde se přes zimu kultivovala její Qi, i prvek DŘEVA. Ročním obdobím dřeva je tudíž jaro, přináleží mu východní světová strana a projevem podnebí je VÍTR. Vítr jak je uvedeno ve starých textech je „počátkem sta onemocnění“ – nejen, že může do těla proniknout vítr sám o sobě, ale také s sebou může přinést další škodliviny jako například (ještě v tuto chvíli) chlad, v plně projeveném jaru i horko. Je proto potřeba se ještě dobře oblékat, aby do nás vítr s chladem tak snadno nepronikli a i s přibývajícími teplotami je dobré zakrývat si choulostivá místa, kam vítr vpadne nejsnadněji, např. horní část zad a krk.

Dalšími aspekty dřeva je jeho vlastnost hýbat se a napřimovat, pronikat do svého okolí a rozšiřovat se. Prvek dřevo souvisí také s tím, co je křehké, slabé, právě se rodící a představuje vše rostlinného charakteru. Všechny tyto vlastnosti můžeme pozorovat v probouzející se přírodě a jako projev těchto vlastností si můžeme představit například křehké rozvíjející se semínko v zemi, které je slabé, ale s přicházející energií se postupně rozroste a napřímí, až z něj vyroste odolná rostlina.

Chuť dřeva je kyselá, ze zvířat souvisí se dřevem drůbež a ze zrnovin pšenice.

V našem těle se pak dřevo a jeho jarní Qi projevuje v hlavě („Qi východu vniká do jater a vychází očima“), a nemoci způsobené jarní Qi se poznají na šlachách a vazivu (i nehtech jako „zbytku šlach“). Je tedy dobré v tuto chvíli nepřepínat svá těla, která jsou po zimě ještě ztuhlá a křehká, abychom neutrpěli nějaký úraz, ke kterému je naše tělo v tuto dobu náchylnější.

Orgánem, který je v zastoupení prvku dřeva jsou JÁTRA. Nejdůležitější funkcí jater je uschovávání a spotřeba krve. Když se naše tělo hýbe, krev jde do drah (do těla), když jsme v klidu, krev jde do jater. Dále mají játra na starost průchodnost – hlídají, aby nikde nic nestagnovalo – jak při trávení (popohánějí), při řízení koloběhu Qi, krve a tekutin v těle (projevem stagnace může být např. knedlík v krku, PMS, bolestivá mentstruace, bolesti v podbřišku, nadýmání a rozpínání v hrudi, problémy očí, dřevěnění končetin atd.), tak i po emoční stránce.

V orgánové „hierarchii“ jsou játra armádním generálem, který vypracovává strategie. Emočním aspektem jater je tedy rozhodnost a schopnost (si) „poručit“. Činností jater je plánování, kreativita a řešení problémů. Máme-li játra průchodná, jsme laskaví, schovívaví, soucitní a velkorysí. Pokud jsou naopak našimi projevy spíše hněv, podrážděnost, frustrace, rozmrzelost, žárlivost a deprese, je dobré podívat se na stav našich jater, vyživit je a zprůchodnit.

Jak jsme již řekli, játra jsou podřízena prvku dřevo a k jejich systému v rámci těla patří žlučník. Játra podporují tvorbu a vylučování žluče – žlučník je orgán podřízený játrům, v němž se uskladňuje žluč, která se v určitých intervalech vylučuje do tenkého střeva a pomáhá rozkládat potravu.

Co tedy můžeme udělat proto, abychom v tomto období svá játra a tělo co nejvíce posilnili a podpořili pro následující obodbí aktivity?

Nezapomeňme na to, že chutí dřeva je kyselá, která je vychytávána zejména játry, kde vyživuje a ochraňuje yin, čímž „změkčuje játra“. Působí dostředivě, zadržuje a ochraňuje – tím brání například nadměrnému pocení, neklidu, výtokům apod. Avšak pozor – není vhodné to s kyselou chutí přehánět, neboť by to mohlo oslabit naše svaly – pokud je totiž prvku dřeva příliš má tendenci oslabovat prvek země, který je pod nadvládou sleziny a ta má na starosti právě naši svalovou hmotu.

Ideální je konzumovat následující potraviny: mladou zeleninu, klíčky a cokoliv zelené (zelená barva symbolizuje jarní probuzení). Dáme přednost všemu co játra uvolňuje, např. máta, celer, pampeliškový čaj, brokolice, artyčok, rajská jablíčka, švestky, citron, hroznové víno. Celkově je vhodné odlehčit stravu a omezit semena, ořechy, cukr, mouku, alkohol, smažené, sušené, tu

né, ostré, mléčné výrobky a kynutá jídla.

Do dráhy jater jdou také živiny ze špenátu, rajčat a mrkve.

Játra také nesnáší jakákoliv omezování, těsné hranice a manipulaci. Dopřejme tedy svému tělu pravidelný pohyb, čímž pomůžeme správnému proudění Qi, krve i tekutin, avšak nezapomeňme, že jsou v tuto dobu ohroženy šlachy a vazy, tudíž je vhodné se před cvičením důkladně zahřát a protáhnout!

Můžeme si také pomoci novými myšlenkami, např. krásnou inspirací je afirmace L.L. Hay: „Zbavuji se všeho, co už nepotřebuji. Mám zcela čisté vědomí a mé myšlenky jsou svěží, nové a plné života.“

Přeji všem příjemný a veselý vstup do jarního období!

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

Comments are closed.

TerapieTCM.cz - Radka Halamková, Dis. © 2017-2022 Všechna práva vyhrazena.
S láskou vyrobeno pro sestřičku od Allodium.eu Běží na Wordpress
WordPress